Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 19 de juliol del 2013

Festa de Pirates de Premià de Mar


Intent de desembarcament pirata malgrat les resistències. Autor: Pau Morillas (Arxiu recopilatori de la Festa Major de l'any 12)
     Són tres els protagonistes d'aquesta història romàntica que acompanya una autèntica pel·lícula d'acció i alhora ajuda a suavitzar una història ben dramàtica: l'Omar, pirata assaltant de la vila de Premià  de Mar (Barcelona) s'enamora de l'Esther, la promesa d'en Martí, preminanecs de la vila i defensors de la població enfront la tripulació dirigida per l'Omar.

      La Festa de Pirates (celebrada durant la segona setmana de juliol) ens trasllada a una Premià vila de pescadors amb una població emporuguida pels saquejos constants que la pirateria turca o algeriana perpetrava arreu de la costa catalana entre els segles XV i XVIII. En una altra entrada vam fer esment de les torres de moros, bastides en aquesta època per albirar l'acostament de naus i alertar amb prou temps a la població per tal d'evacuar la vila. L'Omar, en Martí i l'Esther són tres personatges inventats a qui els seus creadors han donat vida en forma de tres gegants i que els premianencs treuen al carrer amb motiu de la Festa dels Pirates, que des del 2001 va ser incorporada com a tal al programa de la festa major de la vila.
Lluita aferrissada pel control de la vila. Arxiu recopilatori de la Festa Major de l'any 12.

         El primer dia de la festa (dimecres) els pirates desembarquen a la platja (entre sons de trabucaires, focs i danses) i es fan amb el control de la vila, fent onejar durant uns dies la bandera pirata a l'Ajuntament. Alhora, instal·len el seu campament en una de les places cèntriques (la Plaça Nova), des d'on planificaran tota mena d'activitats, com ara els jocs i proves de pirates i la subhasta d'esclaus premianencs (aquesta altra a la Plaça de la Sardana) entre d'altres... Mentrestant, els premianecs es fan forts al carrer de Sant Antoni, (nucli antic) que els veïns han procurat guarnir de poble pescador prou bé durant aquests dies.

        Finalment, el darrer dia (en diumenge), com no podria ser d'una altra manera, els premianencs aconsegueixen fer fora als pirates del poble després del Ball de l'expulsió, l'intercanvi de presoners (amb la devolució de l'Esther) i una guerra de farina i aigua a la Plaça dels Països Catalans.  La bandera de Premià torna a ser hissada i l'espetec de 3 coets informa als premianencs de l'alliberament tan esperat de la vila.

Els tres protagonistes de la festa. Arxiu recopilatori de la Festa Major de l'any 12.
         Finalment, Premià recupera la seva normalitat, hi tenen lloc els focs i acaba la festa major.
Sens dubte, la Festa dels Pirates ha acabat esdevenint el referent de la festa i, sens dubte, una insígnia que posiciona Premià en el mapa de les festes més populars del país. Desenes de premianencs i premianenques durant aquests dies contribueixen a que la festa sigui possible, ja sigui fent de pirata, de vilatà, portant un capgros, un gegant, guarnint el poble o custodiant la Botiga de la festa, on qualsevol visitant s'hi pot acostar per adquirir qualsevol element identificat amb la festa. Val a dir, però, que els preminanecs del segle XXI semblen mostrar més preferència per interpretar els pirates...
Ferocitat mostrada per un dels pirates. Arxiu recopilatori de la Festa Major de l'any 12.
MÉS INFORMACIÓ A:

Web de la Festa Major de Premià
Web de l'Ajuntament de Premià de Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada