Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 8 d’octubre del 2012

El Crist targarí del Museu Marès de Barcelona



            El Crist de Tàrrega (Urgell, Lleida) és una escultura de fusta tallada al segle XIV que avui trobem al Museu Marès de Barcelona, un indret del qual hem parlat en una entrada anterior.  El Crist crucificat pertany a la seva vasta col·lecció, que abarca períodes artístics tan rellevants dins l'art català i espanyol com el romànic, el renaixement o el barroc.
        La talla, de la qual no ens han restat braços ni creu, és un exponent de l’escultura gòtica catalana. Pràcticament ens passa desapercebuda entre una immensa col·lecció d'escultura medieval, de la qual, probablement no n'és ni la més important ni la més monumental... Tallat en fusta, aquest Crist esdevé una peça tan valuosa com delicada, alhora que (re)insereix a Tàrrega en la història medieval de Catalunya a partir del seu art religiós...
        La seva morfologia traspua cert hieratisme romànic. Fugint encara del naturalisme, ens presenta una figura tan estàtica com expressiva. Certament, la seva estètica fins a cert punt arcaica sembla respondre a l'escultura d'un art gòtic primerenc. La forma allargassada del cos l'allunya d'una representació realista. La insistència en les línies rectes del tors contrasta amb un cert realisme del cap i l'expressió facial. Tanmateix, el vestit, amb un  treball relativament acurat dels plecs, sembla introduir un aire classicista  que compensa en bona mesura el hieratisme de la figura i anticipa el naturalisme tan esperat del gòtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada