Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 15 de novembre del 2011

Diner municipal durant la guerra civil espanyola a les comarques catalanes

                          Recentment, tafanejant el fons digitalitzat d’una casa de subhastes israelianes vaig trobar uns bitllets prou peculiars. En realitat es tractava de paper moneda emès per ajuntaments catalans (de Granyena i Ciutadella a les imatges) als anys 30 del segle passat. 
                          En plena guerra civil (1936-39) la Generalitat va actuar com un Estat de facto. Empès per les circumstàncies i el trasbals d'un govern central capficat en l'organització del front, la reraguarda i el trasllat de la pròpia seu per qüestions de seguretat, la Generalitat no dubtà a actuar amb plenes competències en temes econòmics candents, com ara la nacionalització d'indústries estratègiques o aplicant una política monetària útil a les necessitats del moment. 
                         Cap al 1937 la Generalitat havia confiscat tots els metalls i havia tret de la circulació les monedes per  tal d'aprofitar-los com a valor de canvi amb les importacions, entre d'altres usos. Llavors aquesta institució va autoritzar a municipis i fins i tot nuclis agregats, així com entitats privades com ara cooperatives i sindicats a emetre paper moneda, amb la finalitat de substituir la moneda en forma de pagaré (“pagaré al portador...”).

1 comentari:

  1. Olé, no sabia de l'existència de l'altre blog!!Molt xulo!!!!Enhorabona!!!!Anna M.

    ResponElimina