Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 14 de novembre del 2011

Santa Llúcia de Tarroja de Segarra

Imatge de Santa Llúcia (Museu Diocesà de Solsona)

                 Atribuïda al grup de Jordi de Déu, escultor d’origen grec avui la trobem custodiada al Museu Diocesà de Solsona. D'estil gòtic, mostra característiques més estilitzades  que les escultures sedents del romànic (com la mare de déu de Núria), però no tan naturals com les renaixentistes posteriors. Tanmateix, el seu realisme és apreciable al detall dels plecs del vestit i la humanitat del rostre. Es tracta d'una escultura de pedra policromada del segle XIV i la biografia del seu autor fa que la puguem encaixar com a retall de la història de Catalunya. En aquesta època el seu autor havia estat comprat com a esclau al mercat de Barcelona i començà a aprendre el seu ofici d'escultor del seu mestre (i amo) Jaume Cascalls, esculpint el panteó reial del monestir de Poblet. 
               De Jordi de Déu en sabem que després de diversos intents de fuga va tornar al monestir a continuar amb la feina, i que va fer alguns treballs esporàdics per les contrades lleidatanes, particularment a la veïna Cervera (cap al 1380), al sepulcre de Jaume Serra Major de la capella de Sant Martí de Santa Maria de Cervera. Acabarem dient que aquest escultor esclau va acabar rebent del mateix rei Pere el Cerimoniós el nomenament de mestre major de l'obra escultòrica de Poblet.
Detall de cap esculpit per Jordi de Déu, procedent del panteó de Poblet

Fonts consultades: Biografia de Jordi de Déu  a l'Hiperenciclopèdia (Enciclopèdia Catalana) a http://www.grec.cat/cgibin/heccl2.pgm?NDCHEC=0034564&SFR=1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada