Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 7 de desembre del 2011

Un Colom segarrenc?

Probable retrat de Cristòfor Colom al Claustre de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona), on va ser rebut pels reis Catòlics al tornar d'Amèrica, a l'abril  de 1493
                  Existeix a Tarroja de Segarra una tradició oral llargament transmesa d'avis a fills i néts sobre l’origen tarrogenc de Cristòfor Colom. En realitat, es tracta d’una creença que podem encaixar dins la defensa de la catalanitat de Colom. Diferents raons són apuntades pels defensors de la seva catalanitat arreu dels països catalans: l’improbable origen genovès de Colom, (d'acord amb els coneixements de genealogia existents), els catalanismes (que no pas lusitanismes) presents al seu diari de navegació, l’origen català de la majoria dels membres del seu entorn, així com la forma catalana del seu nom (Colom, que no pas “Colón”). En realitat, l’origen de Colom no és pas un misteri artificiós creat pels colombins, sinó que ell mateix va procurar amagar-lo. Se n’ha parlat del probable origen jueu, fins i tot de la seva possible relació amb el món dels corsaris (mercenaris), però cada vegada més pesa la teoria que la seva implicació amb el bàndol derrotat durant la guerra civil catalana (contra el mateix rei, Joan II)  l’hauria dut a amagar-se, fins i tot sota el nom llatí de "Columbus de Terra Rubra".
                  Charles Merill, historiador nordamericà, ha defensat l’origen tarrogenc de Colom emparat en les tres premisses següents: 1. La signatura de l’almirall com a "Columbus de Terra Rubra," forma llatina del topònim medieval de Tarroja (Terrogie, Terrosse); 2. Els noms que va triar per les dues primeres illes on va arribar: Sant Salvador  i la Concepció (patrons de la vila); 3. Per últim, aquest historiador addueix la possibilitat que la Pavia on se sap que va estudiar Colom segons la història oficial, fos la Pavia segarrenca.
                   Els "fogatges" de 1497 (documentació fiscal de l'antic regne de Catalunya, amb la relació de contribuents de cada vila i ciutat del Principat) no deixen constància  de cap familia Colom a Tarroja en aquell moment. Potser haurien abandonat la vila com a conseqüència de la seves implicacions polítiques tan arriscades i ja comentades. Però, en canvi, sí ens indiquen la presència dels Colom a la comarca durant la Baixa Edat Mitjana, tal i com ha pogut constatar l'autor d'aquest article. L’arxiu parroquial de Tarroja, incendiat durant la guerra civil espanyola del 1936, ha fet impossible corroborar-ne el naixement del navegant a la vila. La tradició oral, però, ens diu que han estat molts els erudits que s'han desplaçat a la vila a buscar-ne proves al llarg del segle XX.
                   És possible que la catalanitat de Colom tampoc interessi als creadors i difusors de mites i herois sobre la grandesa d'Espanya  i tampoc hagi ajudat a esclarir gaire cosa al respecte. Tanmateix, els padrins a Tarroja continuaran explicant allò que els seus avis els hi havien explicat.

MÉS INFORMACIÓ sobre la possible catalanitat de Colom a la web de Jordi Bilbeny:
http://www.jordibilbeny.com/
Portada de la revista local Terra Rubra (Tarroja de Segarra). A la capçalera, una nau de l'Edat Moderna il·lustra el neguit del consell editor en relació a l'origen de Colom


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada